zorgverblijven.nl

Wat is een Zorgvilla?

Wat is een zorgvilla?

De meest eenvoudige definitie van een zorgvilla is een particuliere zorginstelling. Naast de bekende verzorgingstehuizen, verpleeghuizen of het welbekende bejaardentehuis is dit een particulier alternatief. Met honderden zorgvilla’s in Nederland zijn er veel verschillen tussen deze particuliere zorgcentra, op deze pagina beschrijven we het algemene concept van een zorgvilla.

Hoe ziet een zorgvilla eruit?

In een aantal gevallen betreft het echt een villa, het kan ook een grachtenpand zijn of een statig landhuis. Het zijn overwegend klassieke en zelfs monumentale panden, je zult niet snel prefab beton dozen aantreffen bij particuliere zorgcentra.

Hoe woon je in een zorgvilla?

Je huurt een kamer met badkamer voor jezelf, de oppervlakte kan per locatie verschillen. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes en faciliteiten waar je gebruik van zult maken. Een huiselijke sfeer is kenmerkend voor particuliere zorginstellingen, het zal voor veel mensen de plek zijn waar ze met plezier de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen.

Mag iedereen hier wonen?

De voornaamste drempel is het prijskaartje, de hogere tarieven bepalen voor een deel ook de samenstelling van de bewoners. Verder zijn de wachttijden minimaal, zeker wanneer je niet gebonden bent aan een specifieke locatie. Hoewel de kosten met een zorgindicatie veel lager kunnen uitvallen is het niet per definitie nodig om zorgbehoevend te zijn.

Hoe zit het met de zorgverlening?

Doorgaans ligt de zorgverlening in zorgvilla’s op een zeer hoog niveau. Er werken professionals die tijd hebben voor het individu, er is altijd iemand aanwezig om je van dienst te zijn. Er wordt zorg op maat geleverd, daarnaast worden vele diensten zoals kleding wassen, schoonmaken in de kamer en het bereiden van maaltijden geregeld. Je hoeft alleen nog maar te genieten van je verblijf.

Kunnen getrouwde stellen ook in een zorgvilla wonen?

Er zijn inderdaad locaties die kamers voor koppels aanbieden, dit is niet altijd het geval. Informeer naar de mogelijkheden bij de zorgvilla van jullie keuze via onze website.

 

Moet je alles zelf betalen?

Nee, er geldt altijd een eigen bijdrage, maar juist bij particuliere zorgcentra is het mogelijk om zorgverlening en woonruimte apart in te kopen. Dit kan met name voor vermogende senioren heel interessant zijn. Op basis van de zorgindicatie en/of een Persoons Gebonden Budget kun je een (groot) deel van de kosten vergoed krijgen.